Uppkopplade brandvarnare får stöd i vetenskaplig studie
Under 18 månader har forskare vid Linköpings Universitet studerat effekterna av snabb utlarmning till civila som första insatspersoner, samt tekniken där smarta brandvarnare blir använda för tidig upptäckt och automatiska larm till personer i närheten. Du kan läsa sammanfattningen och rapporten hos Brandforsk.se.
Särskilt fokus på socioekonomiskt utsatta områden
Professor Sofie Pilemalm vid CARER från Linköpings Universitet (LiU) var ansvarig forskare vid studien som blivit finansierad av Brandskyddsföreningens organisation för forskningsstöd, Brandforsk, samt av MSB. Utvärderingen har skett under 18 månader med fokus på civila insatspersoner i socioekonomiskt utsatta områden i Södertälje tillsammans Södertörns Brandförsvarsförbund (SBFF). Systervarumärket Safeland som använder samma teknik med uppkopplade brandvarnare och smart utlarmning till civila i närheten har också blivit utvärderad.
Utvärderingen visar starkt resultat
Rapporten visar på tydligt positivt resultat från metoden med civila insatspersoner i förort såväl som i glesbygd med större avstånd till räddningstjänsten. Uppkopplade brandvarnare med snabb utlarmning till civila i närheten visar på särskilt goda förutsättningar mot bakgrund att en tidsbesparing för första insats är mer än 20 minuter.
Webbseminarium
Brandskyddsföreningen organiserade i juni ett rapportseminarium där ansvarig forskare, Sofie Pilemalm (LiU) tillsammans med Per Källgården presenterar metoden och resultatet. Presentationen och seminariet kan du se här ->
Slutrapporten för projektet släpptes av Brandforsk och Linköpings Universitet under hösten 2020.