Skillnaden mellan sammankopplade och uppkopplade brandvarnare
Tryvas brandvarnarsystem är uppkopplat och har stöd för sammankoppling. Många förväxlar dessa två olika funktioner, vilka har viktiga skillnader och egenskaper.
Sammankopplade brandvarnare är kopplade med varandra
När sammankopplade brandvarnare upptäcker rök så tjuter även övriga brandvarnare i fastigheten. Dessa sammankopplade brandvarnare är bra i en villa eftersom sirenerna väcker sovande personer på övervåningen om larmet går i källaren. Sammankopplade brandvarnare behöver med andra ord inte vara uppkopplade.
Uppkopplade brandvarnare är smarta
Uppkopplade brandvarnare har en annan viktig funktion. De kan larma personer som inte befinner sig på platsen, exempelvis till den boende eller grannar via en app, alternativt till en larmcentral. Uppkopplade brandvarnare skyddar även när boende gått hemifrån och har glömt maten kvar på spisen. De har även många andra fördelar, exempelvis kan de informera om de behöver batteribyte eller om brandvarnarens rökkammare behöver rengöring
Brandvarnare i flerfamiljshus
Att ha sammankoppla brandvarnare i flerfamiljshus kan bli rörigt. Anledningen är att det är svårt för de boende att få reda på vilken brandvarnare det är som reagerat och aktiverats. Själva sirenen från brandvarnarna är också mycket hög.
Det finns därför risk att hela trappuppgången blir väckt av att samtliga brandvarnare tjuter på grund av att en granne inte fick till tillagningen av sin nattsmörgås, vilket kan skapa osämja grannar emellan.
Om olyckan däremot väl är framme så vill de flesta i ett flerfamiljshus gärna veta om det börjat brinna i grannlägenheten. Med uppkopplade brandvarnare kan den boende i lägenheten och grannarna i huset få information i sina telefoner om en brandvarnare i huset har aktiverats. De får även information om var i huset brandvarnaren är placerad och kan då snabbt agera utifrån rådande situation.
Sammankopplade brandvarnare i fastigheter med särskild klassning
Vissa fastighetstyper skall uppfylla en brandklass med särskilda krav, exempelvis skolor och hotell. I dessa fastigheter finns det krav på att samtliga enheter skall larma om en brandvarnare aktiveras för att möjliggöra snabb evakuering.
Flertalet har säkert minnen från unga år när att hela skolan fick gå ut på skolgården på grund av att någon hade smygrökt en cigarett på toaletten.
Alla bör ha uppkopplade brandvarnare
Slutsatsen är att samtliga fastigheter bör ha uppkopplade brandvarnare för att kunna möjliggöra snabb upptäckt och första insats – även om den boende inte är hemma. Alla fastigheter behöver däremot inte använda funktionen att sammankoppla sina brandvarnare.
Läs gärna mer om uppkopplade brandvarnare och brandsäkerhet i flerfamiljshus.