Hyresgäst – Ställ krav på modernt och fungerande brandskydd
Som boende i ett flerfamiljshus kan du inte ensam påverka brandsäkerheten. Du är beroende av dina grannar och att brandskyddsansvarig gör ett bra arbete. Det har liten betydelse om du själv har fem fungerande brandvarnare om grannen nedanför inte har någon alls. Här beskriver vi problemen med traditionella brandvarnare, samt hur man nu kan säkerställa fungerande brandvarnare i hela huset. Dessutom, med Tryvass system får ni grannar larm i telefonen om en brandvarnare i fastigheten börjar tjuta, en trygghet och information som i slutändan kan vara helt avgörande.
Svagt brandskydd i de flesta flerfamiljshus
Brandvarnaren är det enskilt viktigaste brandförebyggande i en fastighet. Ändå saknar mer än var femte lägenhet en fungerande brandvarnare. Traditionella brandvarnare har dessutom en stor svaghet; de gör ingen nytta om den boende inte är hemma och hör när de börjar tjuta.
“Var femte lägenhet saknar fungerande brandvarnare”
STATISTIK FRÅN INVENTERING I FLERFAMILJSHUS
Uppkopplade brandvarnare höjer säkerheten
Med Tryvas system sätts trådlösa, uppkopplade brandvarnare upp i varje lägenhet och i husets gemensamma lokaler. Brandvarnaren tjuter precis som en vanlig brandvarnare, men de testar också sig själva och skickar larm vidare till fastighetsägaren, grannarna eller larmcentral.
Varken du eller dina äldre grannar behöver längre ställa sig på en stol och testa brandvarnaren var tredje månad. Skulle en brandvarnare bli nedtagen eller behöva service informeras din fastighets brandskyddsansvarig, som kan bistå med åtgärd. Alla boende kan sova tryggt med vetskapen om att även deras grannars brandvarnare fungerar, och att det alltid är någon som får larm och kan agera om det börjar brinna.
Vilken nytta gör en brandvarnare om den boende inte är hemma?
Traditionella brandvarnare gör ingen nytta alls. Däremot kan Tryvas brandvarnare göra avgörande skillnad. Om din granne har gått hemifrån och glömt stekpannan kvar på spisen skulle en traditionell brandvarnare inte vara mycket till hjälp. Med uppkopplade brandvarnare och Tryvas system får den boende och grannarna ett larm i Tryva-appen och kan snabbt agera på situationen. Den boende kan exempelvis skynda sig hem, och ni som grannar kan genom er tidiga upptäckt av situationen göra stor skillnad. Larmet kan även skickas till fastighetsägare och/eller larmcentral.
“Jag vill veta om det brinner i lägenheten nedanför”
MARIANNE FRANSSON, BOENDE OCH STYRELSELEDAMOT I LADUVIKEN
Är det farligt att agera vid larm?
Metoden och lösningen är framtagen med stöd från branschen och utformad efter räddningstjänstens rekommendation. Räddningstjänster använder Tryvas tjänster för spridning av larm i närheten av en olycksplats.
I bostadshus larmar brandvarnare normalt i ett tidigt skede. Olycksförloppet är långsamt inledningsvis för att sedan gå mycket fort. Exempelvis, en stekpanna som blir överhettad tar inte eld förrän efter 5-10 minuter. På den tiden kan den boende komma tillbaka, alternativt att ni grannar kan hjälpas åt utan att utsättas för fara.
“Vid konstaterad brand ska ni alltid ringa 112!”
EXEMPEL PÅ INFORMATION TILL BOENDE VID INFÖRANDE
Om en granne har nyckeln till lägenheten kan denne enkelt gå in och stänga av plattan. Skulle förloppet däremot vara snabbare kan ni boende snabbt konstatera kraftig rök eller brand och då tidigt larma 112 samt evakuera om lämpligt. Dessa minuter kan vara avgörande skillnad för liv och fastighet.
Så här fungerar lösningen för dig
Om din brandvarnare aktiveras när du är hemma, exempelvis vid kraftigt stekos vid matlagning, kan du stänga av sirenen på brandvarnaren genom att trycka på dess undersida. Om brandvarnaren fortfarande är aktiv efter 30 sekunder skickas larm till den boende och grannar via Tryva-appen, tillsammans med information om brandvarnarens placering. Fördröjningen innebär att de flesta “falsklarm” undviks. Det finns många fördelar med att larmet skickas via en app eftersom det då bryter igenom ljudlöst eller stör-ej-läge, men det finns även möjlighet till att ta emot larm som SMS.
Alla som får larmet kan chatta med varandra i appen och informera när situationen är under kontroll. Brandvarnaren informerar själv till grannarna om röken försvunnit.
En extra trygghet för dina äldre grannar
Statistik visar att äldre personer löper kraftigt förhöjd risk att omkomma i bränder, vilket beror på sämre förmåga att upptäcka och åtgärda begynnande bränder. Tack vare uppkopplade brandvarnare och Tryvas system får grannarna larm och kan komma förbi och hjälpa till innan något hunnit ta eld. Den boende behöver därför inte ens att ha en smartphone för att ta del av den tryggheten.
Ställ krav på din förening eller hyresvärd
Många fastighetsägare lägger över ansvaret för fungerande brandvarnare på de boende, men med Tryvas system återtar fastighetsägaren ansvaret. Med Tryva kan fastighetsägaren säkerställa fungerande brandvarnare utan att ens besöka lägenheterna. En viktig del i fastighetsägarens Systematiska Brandskyddsarbete (SBA). Det innebär en stor trygghet och förhöjd säkerhet för dig och dina grannar.
Merparten av boende är ansvarstagande, men långt ifrån alla. De svaga länkarna blir alltför många, vilket påverkar säkerheten för samtliga.
Tips: Fråga din hyresvärd hur många av dina grannar som saknar fungerande brandvarnare. Om hen inte vet svaret så bör brandsäkerheten förbättras.
TRE PUNKTER OM FÖRDELARNA MED TRYVA FÖR DIG i FLERFAMILJSHUS:
- Samtliga brandvarnare i fastigheten fungerar. Som boende behöver du inte längre ställa dig på en stol för att testa brandvarnaren
- Fastighetsägaren tar ett tydligt ansvar
- Bränder och olyckor förhindras genom att grannar snabbt får information om brandvarnare som aktiverats, även då den boende inte är hemma