Årets brandfarligaste tid är under vintern – brandsäkra fastigheten för brandvarnarens dag
Brandvarnarens dag infaller den 1 december varje år och är en påminnelse om vikten av att ha fungerande brandvarnare. Varje år omkommer människor i bostadsbränder, trots att detta kunnat förhindras med teknikens hjälp.
”Med uppkopplade brandvarnare kan fastighetsägare enkelt säkerställa att alla brandvarnare sitter på plats och fungerar – och skicka larm digitalt till såväl boende som SOS Alarm med exakt platsinformation och realtidsdata om vad som inträffat”, berättar Moa Göransdotter, VD för Tryva.
Brandvarnarens dag 1 December
Hela Norden uppmärksammar brandvarnarens dag 1 december genom uppmaning till boende att testa sina brandvarnare. Men även om traditionella brandvarnare som sitter på plats och fungerar ger ett gott skydd, så har de sina begränsningar. Det är dessvärre mycket vanligt att dessa brandvarnare blir nedplockade i samband med matlagning, och att boende glömmer att testa sina brandvarnare och att byta batterier regelbundet. Traditionella brandvarnare gör inte heller någon nytta om det inte finns personer på plats som kan höra deras tjutande.
MSB varnar: 30% av lägenheterna det brann i under 2023 saknade brandvarnare
Statistik från MSB visar att svenska hem ofta saknar fungerande brandvarnare. Hela 30% av de lägenheter som räddningstjänsten gjorde utryckningar till under 2023 i samband med brandtillbud i flerbostadshus, saknade en brandvarnare. I ytterligare 6% av lägenheterna fanns det en brandvarnare, men den hade ej blivit aktiverad.
”Sambandet mellan avsaknad av fungerande brandvarnare och allvarlig brand är mycket tydligt. Med uppkopplade brandvarnare kan fastighetsägare enkelt säkerställa att alla brandvarnare sitter på plats och fungerar – och skicka larm digitalt till såväl boende som SOS Alarm med exakt platsinformation och realtidsdata om vad som inträffat. Med teknikens hjälp kan vi rädda liv och kraftigt minska antalet allvarliga bränder i vårt samhälle.”
Moa Göransdotter, VD för Tryva.
Hög brandsäkerhet för alla med uppkopplade brandvarnare
Trådlösa, uppkopplade brandvarnare från Tryva tjuter precis som en traditionell brandvarnare vid brand. Men de testar även sig själva, och meddelar via systemet om de felaktigt har blivit nedplockade, eller behöver batteribyte. Detta säkerställer fungerande brandskydd överallt i fastigheten, och de boende behöver inte längre testa sina brandvarnare.
Uppkopplade brandvarnare kan också skicka larm digitalt. Exempelvis via appen Tryva till boendes mobiltelefoner, till SOS Alarm samt till hemtjänst, medarbetare och anhöriga. Detta innebär att en brand kan bli upptäckt även om det inte finns en person fysiskt på plats, vilket kan vara helt avgörande för att rädda liv och fastighet.
”Vid en brand är varje sekund kritisk. Att få ett larm direkt till sin telefon gör att man själv eller andra larmmottagare kan agera snabbare, även om man befinner sig på andra sidan stan eller till och med utomlands”
Moa Göransdotter, VD för Tryva.
Brandvarnarens dag: tips för effektiv användning
Här är fem viktiga tips för att använda brandvarnare på ett effektivt sätt:
1. Installera brandvarnare i alla lägenheter: Varje lägenhet bör ha minst en fungerande brandvarnare. Detta är särskilt viktigt i flerbostadshus där brand kan spridas snabbt mellan olika bostäder.
2. Installera brandvarnare i allmänna utrymmen: Glöm inte bort trapphus, vind, garage, källare och tvättstugor. Med uppkopplade brandvarnare här kan en brand bli upptäckt även om det inte finns en person fysiskt på plats.
3. Montera brandvarnare rätt: Brandvarnare fungerar bäst när de är monterade i taket, då rök stiger uppåt. Undvik hörn, där luften kan vara stillastående.
4. Säkerställ funktion dygnet runt, året om: Traditionella brandvarnare kräver att boende själva testar funktionen regelbundet och byter batteri vid behov. Uppkopplade brandvarnare erbjuder dock större trygghet genom att skicka varningar om låg batterinivå eller funktionsfel direkt till app och systemansvarig.
5. Skicka larm till utvalda mottagare för snabbare insats: Uppkopplade brandvarnare kan skicka larm till boende, anhöriga eller fastighetsägare vid en incident. Det är även möjligt att integrera larmet med SOS Alarm eller andra professionella aktörer för att säkerställa snabb hjälp.