Äldreboende väljer uppkopplat brandskydd – stor trygghet för boende & personal
Äldreboende Lindögården installerar uppkopplat brandskydd från Tryva i sina lägenheter, efter rekommendation från Räddningstjänten. Nu vill enhetschefen för socialförvaltningen uppmuntra fler kommuner att höja brandsäkerheten med ny teknik. ”Systemet med uppkopplade brandvarnare är en enkel och effektiv lösning som höjer brandsäkerheten på vårt äldreboende”, berättar Emma Säfström, Enhetschef Lindögården, Socialförvaltningen på Västervik Kommun.
Traditionella brandvarnare inte tillräckligt skydd för äldre
Många äldre har svårt att uppfatta om det börjar brinna, de har ofta också svårt att agera korrekt, släcka eller ta sig därifrån på egen hand. Nu varnar Brandskyddsföreningen för att traditionellt brandskydd inte är tillräckligt för denna riskgrupp – och att det med dagens teknikutveckling finns mer effektiva och anpassade lösningar.
Räddningstjänsten tipsade äldreboendet om Tryva
Efter en tidigare händelse på äldreboende Lindögården i Västervik, där en traditionell brandvarnare aktiverades vid matos och tjöt utan att någon hörde det, beslutade ledningen att gå över till trådlöst, uppkopplat brandskydd. De fick då kontakt med Tryva, efter rekommendation från Peter Helge vid Räddningstjänsten Västervik.
”Vi blev rekommenderade Tryva av Räddningstjänsten i Västervik och är mycket nöjda med valet av brandskydd för vårt äldreboende. Alla lägenheter är nu utrustade med trådlösa, uppkopplade brandvarnare, vilket endast tog någon minut per utrymme att montera. ”
Emma Säfström, Enhetschef på Socialförvaltningen på Västervik Kommun
Uppkopplade brandvarnare – enkel och effektiv lösning
Uppkopplade brandvarnare testar sig själva automatiskt. Vid behov av batteribyte, eller om en brandvarnare felaktigt har blivit nedplockad, kan denna information skickas till exempelvis fastighetssystem, ärendehanteringssystem eller till utvalda mottagare via appen Tryva. Med systemet är det enkelt för Lindögården att överblicka samtliga brandvarnare i fastigheten, utan behov av rondering med manuella kontroller.
”Systemet från Tryva med uppkopplade brandvarnare är en enkel och effektiv lösning som höjer brandsäkerheten på vårt äldreboende. Vi och personalen är mycket nöjda med upplägget”
Emma
Snabb utlarmning via app till utvalda mottagare
Via appen Tryva kan exempelvis jourhavande personal få larm om en brandvarnare aktiveras. De kan också kommunicera med varandra direkt via appen. På så vis blir personal informerad direkt och kan möjliggöra snabb och koordinerad hjälp, alternativt effektiv utrymning.
”Med appen som är enkel att navigera i kan personal få information i realtid om vad som inträffat och samarbeta för ökad trygghet. Detta minskar avsevärt tiden för insats, ökar chanserna för en säker utrymning och begränsar skadorna på fastigheten.”
Emma
Fördelarna med uppkopplat istället för automatlarm
Onödiga utryckningar av räddningstjänsten är inte bara resurskrävande utan det är också kostsamt för fastighetsägare och samhället. Att Tryvas brandvarnare inte fungerar som traditionella automatlarm är därför en stor fördel menar Emma.
”Tidigare har räddningstjänsten behövt åka ut i onödan vid automatlarm, exempelvis vid os från matlagning. Med systemet från Tryva minskar vi risken för oönskade larm och därmed onödiga utryckningar för räddningstjänsten.”
Rekommenderar fler kommuner att införa systemet
Nu vill Emma uppmuntra andra kommuner att införa systemet.
”Vi är mycket glada att Lindögården valt Tryva. Alla som har svårt att uppmärksamma en brand och att utrymma sin bostad är riskutsatta vid en bostadsbrand. I ett äldreboende är det därför avgörande med fungerande brandskydd och snabb insats.”
Moa Göransdotter, VD på Tryva.