Statistik visar att ca 20% av lägenheter i flerfamiljshus saknar fungerande brandvarnare. En stor nackdel med traditionella brandvarnare är också att de inte gör någon nytta om den boende inte är hemma – det tar lång tid innan någon annan i fastigheten eventuellt reagerar på en tjutande brandvarnare.
Idag finns det ny teknik som ger ett mycket tryggare brandskydd. Med uppkopplade brandvarnare kan larm skickas vidare till flera mottagare vilket möjliggör snabb upptäckt och första insats. Dessutom testar uppkopplade brandvarnare sig själva och man kan säkerställa fungerande brandskydd överallt.
Det finns flera viktiga skillnader.
När brandvarnaren upptäcker rök, värme eller temperaturstegring börjar den tjuta högt. Om röken inte avtar efter 30 sekunder skickas ett larm genom Tryva appen till exempelvis grannar, förvaltningssystemet eller larmcentral.
I appen visas platsinformation om vart i huset brandvarnaren har aktiverats och larmmottagarna kan samverka med varandra i en chatt i appen för bästa åtgärd. Tack vare larm till flera mottagare kan man spara avgörande minuter i brandutvecklingen.
Nej. De smarta sensorerna är utrustade med teknik som känner av ifall rökutvecklingen stannar av, exempelvis om den boende vädrar inom 30 sekunder. Det går dessutom enkelt att trycka på undersidan av brandvarnaren för att stänga av larmet.
Nej, uppkopplade brandvarnare testar sig själva. Många boende klarar inte heller att testa sina brandvarnare själva, exempelvis äldre och rörelsehindrade – dessa slipper riskmomentet i att ställa sig på en stol och testa brandvarnaren.
Nej, tack vare de uppkopplade brandvarnarna kan alla vara trygga med att samtliga brandvarnare alltid fungerar. Varje fastighet skapar sin egen larmplan och väljer om de boende ska ta emot larm. Självklart väljer också de boende själva om de vill ta emot larm eller inte. Det räcker med att larm skickas vidare till några mottagare för att hela fastigheten ska bli trygg.
Nej. Systemet är trådlöst, det krävs inga ingrepp i fastigheten.