Många gör fel vid test av brandvarnare – så säkerställer du fungerande brandskydd
Flertalet organisationer och fastighetsägare uppmanar boende att genomföra tester av brandvarnare genom att trycka in knappen som testar sirenen på brandvarnaren. Metoden testar dock inte att brandvarnaren fungerar och riskerar att invagga den boende i en felaktig känsla av trygghet. Men med uppkopplade brandvarnare kan man enkelt säkerställa att brandvarnare sitter på plats och fungerar – och skicka larm digitalt till såväl boende som SOS Alarm.
Reagerar brandvarnaren på rök?
De flesta brandvarnare i svenska hem är traditionella brandvarnare som genom en optisk sensor upptäcker rök i ett litet utrymme inne i brandvarnaren. Om sensorn eller rökkammaren blir smutsig, exempelvis efter golvslipning, kan brandvarnarens sensor sluta fungera. Testet skulle då bli ”Grönt ljus” trots att brandvarnaren är trasig.
Hur skall man testa traditionella brandvarnare?
Det enda sättet att säkerställa en traditionell brandvarnares funktion är att utsätta den för rök. Rök på flaska finns att köpa på många ställen. Spraya kring brandvarnaren och säkerställ att den tjuter. Då testar ni samtliga funktioner som är centrala för en brandvarnares funktion:
- Upptäckt av rök
- Batteri
- Siren
Begränsningar med traditionella brandvarnare
Även om traditionella brandvarnare som sitter på plats och fungerar ger ett gott skydd, så har de sina begränsningar. Det är dessvärre mycket vanligt att dessa brandvarnare blir nedplockade i samband med matlagning, och att boende glömmer att testa sina brandvarnare och att byta batterier regelbundet. Traditionella brandvarnare gör inte heller någon nytta om det inte finns personer på plats som kan höra deras tjutande.
Uppkopplade brandvarnare testar sig själv automatiskt
Det enklaste sättet att testa brandvarnare är att använda de som testar sig själva. Trådlösa, uppkopplade brandvarnare från Tryva tjuter precis som en traditionell brandvarnare vid brand. Men de testar även sig själva, och meddelar via systemet om de felaktigt har blivit nedplockade, eller behöver batteribyte. Detta säkerställer fungerande brandskydd överallt i fastigheten, och de boende behöver inte längre testa sina brandvarnare.
Skickar vidare larm till rätt mottagare för snabb insats
Uppkopplade brandvarnare kan också skicka larm digitalt. Exempelvis via appen Tryva till boendes mobiltelefoner, till SOS Alarm samt till hemtjänst, medarbetare och anhöriga. Detta innebär att en brand kan bli upptäckt även om det inte finns en person fysiskt på plats, vilket kan vara helt avgörande för att rädda liv och fastighet.
Så förenklas det Systematiska brandskyddsarbetet (SBA)
Redan inom en månad efter att ha infört uppkopplade brandvarnare och systemet från Tryva lyckades bostadsrättsföreningen Visinge förhindra två potentiellt allvarliga bränder. Med systemet har föreningen inte bara höjt säkerheten för sina boende utan också förenklat det Systematiska brandskyddsarbetet (SBA). Läs mer i artikeln: