Försäkringsbolagen: betalar ut 60% mer i ersättning för vattenskador

Vattenskador på grund av läckage, fukt eller skador på vattenledning är ett vanligt problem som drabbar tusentals svenska hem varje år. Nu visar statistik från Svensk Försäkring att utbetalda ersättningar till hushåll från försäkringsbolag har ökat kraftigt med hela 60% under en tioårsperiod. Under 2023 betaldes det ut totalt 3,5 miljarder för försäkring vid vattenskada. Men med smarta vattenlarm går många vattenläckor att upptäcka i tid.

Vattenskador vanligt problem – köket mest utsatt

Tyvärr fortsätter vattenläckor i köket att öka, som är det mest drabbade utrymmet i en fastighet. Ofta är det vitvaror eller packningar som genom mindre läckage under lång tid orsakar stora skador.

Försäkring vid vattenskada: 60% mer i ersättning

Skadebeloppet för vattenskador har ökat trendmässigt över längre tid och utgör nu en tredjedel av utbetalt skadebelopp till hushåll. Detta visar en rapport från Svensk Försäkring. Under 2023 betalade försäkringsföretagen ut 3,5 miljarder kronor i ersättningar för vattenskador, vilket är 60 procent högre jämfört med 2,2 miljarder år 2014.

image001.png
Bild från Svensk försäkring

Smarta vattenlarm upptäcker fukt- och vattenläckor direkt

De flesta vattenskador går att förebygga och därmed att undvika genom att man upptäcker dem i tid. Detta med hjälp av uppkopplade vattenlarm som finns i olika varianter, utföranden och storlekar för olika ändamål. De är trådlösa och placeras enkelt under exempelvis diskbänken. Tryva arbetar med ett stort antal olika sensorer, och anpassar valet av sensor efter kundens behov.

Vid fukt- och vattenläckor larmar det direkt vidare till utvalda larmmottagare – exempelvis till ärendehanteringssystem, till boende, fastighetsskötare eller vattenjour. På så sätt går det att upptäcka vattenläckor på ställen där man sällan tittar, eller om ingen är fysiskt på plats.

Så förhindrade bostadsrättsförening vattenskador

Efter att ha drabbats av flera dyra vattenskador införde styrelsen vattenlarm från Tryva. Ordförande Mikael Andersson konstaterar att systemet gjort stor skillnad direkt.

”Systemet har tjänat in sig självt på nolltid. Det är verkligen en no-brainer att införa som förebyggande åtgärd mot vattenskador”

Mikael Andersson, ordförande för BRF Visinge.

Safeland Fastighet blir Tryva.

Safeland Fastighet byter namn till Tryva och renodlar verksamheten för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Varumärket Safeland lever vidare till konsumentmarknaden.

Varmt välkommen till Tryva!